torsdag 26 november 2009

Uppgift 2 - sociala nätverk

Jaha.. Då har man skickat in uppgift 2 i kursen Webb 2.0 i teori och praktik.
Kortfattat handlade uppgiften om att diskutera om vad sociala nätverk var, vem som ska använda dessa och vilka de positiva respektive de negativa sidorna är med dem.

Viktigt att tänka på är att sociala nätverk inte är en ny teknik som framkommit utan att det är människor som bildar grupper med varandra över nätverk.

Knappast någon har väl missat facebook, detta fenomen, som dragit fram i någon sorts stormliknande fart över hela världen. Facebook startades 2004. I April i år hade facebook över 200 miljoner medlemmar och i september över 300 miljoner medlemmar.

Det är alltså 3% av världens befolkning som har ett facebookkonto. Detta gäller då bara facebook. Om vi sedan lägger till de andra olika nätverkssidorna så kan siffran bli, om inte väldigt mycket, så i alla fall högre. Ganska fascinerande Det är kanske inte så långt ifrån det jag läste i en artikel nyligen att det räcker med att vara kompis med 6 personer i ett nätverk för att kunna bli länkad med alla personer i hela världen.

Sociala nätverk, som facebook, är alltså en mötesplats på nätet. Beroende på vilket intresse man har så finns det många olika mötesplatser. Kanske är man som jag intresserad av musik och då finns till exempel ourstage eller myspace.
De olika sidorna har olika tjänster som man kan använda. Vissa har möjlighet att lägga upp bilder för att få poängsatta (snyggast.se), vissa har möjlighet till nästan vad som helst (facebook) och andra har möjlighet att lägga ut musik för alla att lyssna på. Oavsett vilken inriktning så har de oftast en sak gemensam. Man måste bli medlem. Detta är det vanligaste när det gäller sociala nätverk.

• Man måste skapa en profil
• Man måste ge personlig information (som födelsedata)
• Man måste ge bas information (som vad man gillar)
• Man måste ha en giltig emailadress (för registrering)

Något som många inte tänker på är att den information som man lägger ut på dessa nätverk även blir synlig för en större massa än de som man har som kompisar. Visst, det finns möjlighet att spärra att alla ska se ens information, men inte alla tänker på det. Många uppdaterar även sina sidor med personlig information eller bilder som kanske inte ska komma ut till allmänheten. Jag tror att många är ganska blåögda än så länge när det gäller vad man skriver och vilka bilder som läggs ut. Många har inte tanken på vad det kan betyda om 1 år, 5 år eller kanske 10 år fram i tiden.I Aftonbladet och Metro har det nyligen varit en del artiklar om att människor har blivit av med sina jobb, eller inte fått jobb de sökt på grund av vad de skrivit i bloggar, facebook etc. Chefer, rekryteringspersonal m.m. har även de tillgång till olika sociala nätverk. Artiklarna tog också upp att det blir vanligare att googla personer för att se vilken information som dök upp.

Det finns även möjligheter att få jobb eller att tjäna pengar via olika sajter. Jag tänker på den reklamfilm som en ung kille gjorde för iPhone och la ut på youtube. Den lilla reklamfilmen blev så uppmärksammad att han blev erbjuden, ett för mig okänt belopp, pengar och sålde rättigheten till Apple. Det finns fler liknande fall där folk som bloggat blivit erbjudna jobb. Just bloggar är inte min starka sida, men min sambo brukar upplysa mig om vad som händer på de sidorna.

Problemen med sociala nätverk är väl också lite densamma. Det är ett överflöd av olika nätverk och hur man hittar fram till en del specifika har jag svårt att veta. Det är också lättare och lättare att uppdatera sin profil, twittra etc. med hjälp av exempelvis mobiltelefonen. Jag köpte en mobil den 25 november och i den är det förinstallerat genvägar till bland annat facebook. Inte nog med att man får ångest av att alltid vara nåbar (hur stor var inte den debatten när mobilen blev var mans ägodel och kvinna såklart, tänk genus:) )nu ska man alltid uppdatera vad som händer i ens liv med bilder och korta texter.

Lägger man ut allt för mycket information så kan det få oanade konsekvenser. Vem vet vilken människa det är som tar emot den informationen? Kan vara en tjuv, en våldtäktsman, en bedragare etc. etc. Det är lätt att ljuga om vem man är när man sitter bakom en dator.

Just nu ser jag mest fördelar i och med att jag kan läsa denna kurs på distans och samtidigt hålla kontakt med klasskamrater och lärare via två olika vägar. Dels via denna blogg som vi alla har skapat varsin samt via forumet på hemsidan för kursen.

Problem och möjligheter i de sociala nätverken är många just nu och möjligheter för en del är problem för andra. Det är inte svart och vitt när det gäller sociala nätverk. Men det gäller såklart det mesta här i livet. Det blir lite av vad man gör det till. Jag väljer att se det positivt när det gäller nätverkande, men lägger inte ner för mycket tid på det. Jag försöker att hålla mig i den "riktiga" världen.

Nu väntar jag med spännig på att se vad nästa uppgift är för något och hur vi kan knyta ihop denna säck av kunskap vi alla förmedlar och insuper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar